Idei – forta care ne pot ajuta sa ne marim vointa

1. „Trebuie sa facem din sistemul nostru nervos un aliat in loc de un dusman.” (Sa ne folosim de minte, nu sa ne luptam cu ea)

2. „In dobandirea unui obicei nou, ca si in renuntarea la unul vechi, trebuie sa avem grija sa pornim cu o intentie cat mai puternica, plini de hotarare.”

Omul care are obiceiul sa faca ce e bine inca din copilarie, are doar teluri frumoase; prin urmare e foarte important ca tu sa te concentrezi staruitor asupra obiceiurilor care intaresc aceste teluri. Aduna in jurul tau tot ajutorul posibil. Nu te juca cu focul formandu-ti obiceiuri proaste. Ia-o de la inceput astazi. Analizeaza de ce faci anumite lucruri. Daca nu sunt spre binele tau, evita-le ferm de acum inainte. Nu ceda nici macar unei singure tentatii, caci de fiecare data cand o faci intaresti lantul obiceiurilor proaste. De fiecare data cand respecti o hotarare spargi lantul care te inrobeste.

3. „Nu ingadui niciodata sa aiba loc o exceptie pana cand noul obicei nu s-a inradacinat ferm in viata ta.”

Nu trebuie sa cedezi pana cand noul obicei nu este fixat, altfel strici tot ce s-a realizat prin eforturile anterioare. Exista doua tendinte opuse cu care te poti confrunta. Una vrea sa fii ferm, iar cealalta vrea sa cedezi. Prin vointa ta poti deveni ferm, prin repetitie. Intareste-ti vointa ca sa fii capabil sa infrunti orice si toate opozitiile.

4. „Prinde prima ocazie posibila de a actiona asupra fiecarei hotarari pe care o iei si asupra fiecarei provocari emotionale pe care o experimentezi in directia obiceiurilor benefice pe care vrei sa le formezi.”

Sa iei o hotarare si sa n-o respecti e destul de grav. Din simplul motiv ca ar putea deveni… un obicei. Respecta negresit toate hotararile pe care le iei, deoarece nu numai ca ai de castigat de pe urma hotararilor tale ferme, dar aceasta iti ofera un exercitiu care determina celulele creierului si partile fiziologice aflate in corelatie cu ele, sa formeze obiceiul adaptarii si adecvarii tuturor resurselor pentru a indeplini hotararile. ”O tendinta de a actiona devine efectiv intiparita in noi proportional cu frecventa neintrerupta cu care actiunile au loc de fapt, iar creierul „creste” prin solicitarea si stimularea sa repetata. Cand o hotarare sau o sclipire de sentiment e lasata sa dispara fara sa faca fructe, e mai rau decat o sansa pierduta.”

Daca iti respecti hotararile, iti formezi un obicei foarte valoros. Daca le incalci, iti formezi unul foarte periculos. Asadar concentreaza-te asupra respectarii hotararilor, importante sau neimportante, si tine minte ca este la fel de necesar in acest scop sa respecti si hotararile mai putin importante, caci astfel iti formezi obiceiul bun de a-ti respecta hotararile.

5. „Mentine-ti capacitatea efortului de vointa printr-un mic exercitiu voluntar in fiecare zi.”

Cu cat exersam mai mult vointa, cu atat ne putem controla mai bine obiceiurile. La fiecare cateva zile fa ceva care te provoaca prin dificultate astfel incat, daca ar apare o astfel de situatie, sa fii pregatit sa faci fata incercarii. Aceasta atitudine este ca asigurarea pe care o plateste un om pentru casa si bunurile sale. Taxa nu-i aduce nici un avantaj pe moment si e posibil sa nu-i aduca niciodata un beneficiu, insa, daca intr-adevar vin flacarile, faptul ca a platit asigurarea va fi salvarea sa de la ruina. Asa si cu omul care si-a asigurat zilnic obiceiuri de a se concentra, vointa energica si sacrificiu de sine cu privire la lucrurile inutile. „El va sta ca un turn cand totul se clatina in jurul sau, iar semenii sai muritori mai slabi sunt vanturati ca pleava in vant.”

Importanta deosebita a obiceiurilor bune sau rele nu poate fi subestimata. „Obiceiul e cea mai profunda lege a naturii umane.” Nici un om nu e mai puternic decat obiceiurile sale, pentru ca obiceiurile sale fie ii intaresc forta, fie i-o diminueaza.”(extras din „Concentrarea – puterea realizarii perfecte”)

In continuarea acestor idei, va propun sa cititi articolul meu “Metode de marire a vointei – renuntarea la obiceiurile rele”.

Va rog sa imi trimiteti comentariile sau parerile voastre despre acest subiect.

(Va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s